Liga Profesional Mobile Legends: Bang Bang Musim 5 (MPL-MY / SG S5) Playoffs telah melabuhkan tirai pada hari pertama. 

Dalam upper bracket esok kita akan menyaksikan perlawanan antara Resurgence vs Geek Fam, diikuti pula dengan lower bracket di mana pasukan Orange Esports Reborn akan menentang Team Bosskur dan Todak vs EVOS SG. Siapakah yang akan menjadi juara MPL MY/SG Musim 5 kali ini? 

Axis Esports vs Orange Esports Reborn

Perlawanan hari ini bermula dengan perlawanan lower bracket antara bekas rakan sepasukan Axis Esports dan Silo dari Orange Esports Reborn. Nampaknya Axis Esports kelihatan seperti tidak bersedia untuk perlawanan playoffs kali ini. OE pula menggunakan seratus peratus peluang yang mereka ada untuk menjatuhkan Axis Esports dalam kedua dua perlawanan. 

Dengan kemenangan 2-0, Orange Esports Reborn menggunakan lineup yang agak menarik pada kedua dua perlawanan. Orange Esports Reborn, Mal telah memainkan peranan yang sangat penting sebagai split push dengan menggunakan Wanwan. Dengan score KDA sebanyak 8.6, Mal berjaya menjadi MVP pada game pertama. 

Manakala pada game penentuan, OE kelihatan begitu yakin dan selesa dengan kedudukan mereka. Mereka sepertinya dapat membaca seratus peratus strategi pasukan lawannya. Axis Esports pula dilihat kerap melakukan kesilapan dan kehilangan momentum pada game kedua itu. Kemenangan mutlak akhirnya menjadi milik pasukan baru Orange Esports Reborn. 

Todak vs Team SMG

Dalam perlawanan lower bracket yang lain, Pasukan Todak telah berjaya menewaskan Team SMG dengan menyapu bersih mata 2-0. Sungguh tidak di sangka-sangka, pasukan Todak nampaknya telah mengatur strategi yang baru dan kerjasama pasukan yang hebat untuk kembali merebut peluang juara Musim 5. 

Todak dalam perlawanan hari ini telah menggunakan meta hyper carry dalam permainan mereka. Ternyata strategi yang digunakan Todak itu berkesan dengan fokus pada Karrie. Dengan adanya bantuan Esmeralda, X.Borg dan Khufra dalam kawalan teamfight, Ciku yang menggunakan Karrie tidak mempunyai masalah untuk mengenakan damage ‘percuma’ kepada pasukan Team SMG. Lord yang telah diambil pada minit terakhir telah membawa kemenangan 2-0 kepada pasukan Todak. 

Resurgence vs Team Bosskurr

Perlawanan antara Resurgence dan Team Booskurr sememangnya sengit. Pasukan terkuat Singapura ini telah membelasah pasukan Malaysia,Team Bosskurr, pada perlawanan pertama dengan masa kurang dari 15 minit. MVP perlawanan, ly4ly4ly4, memainkan Karrie dengan sangat hebat dengan 10 kill dan 0 death sewaktu menentang Team Bosskurr. 

Walaubagaimanapun, Team Bosskurr telah membuat comeback pada perlawanan kedua. Leixia daripada pasukan Bosskur, telah memainkan peranan marksman dengan sempurna tanpa sebarang kesilapan. Lineup dan game play yang bagus juga telah digunakan oleh Team Bosskurr akhirnya menjatuhkan Resurgence. 

Game penentuan pula menyaksikan Team Bosskurr menggunakan line up yang lebih selesa. Resurgence sepertinya menyerah diri atas dominasi Team Bosskurr pada awal permainan. Tetapi, pasukan Resurgence pada minit-minit terakhir dilihat semakin berhati hati dan telah mengambil semula kawalan map dan mematahkan serangan Team Bosskurr. Sekali lagi MVP of the team, ly4ly4ly4 dengan menggunakan Claude, akhirnya mengangkat team Resurgence sebagai pemenang. 

Geek Fam vs EVOS SG

Drafting yang digunakan oleh EVOS SG dilihat tidak sesuai dengan meta masa kini, menyebabkan mereka tidak dapat menghalang serangan daripada pasukan Geek Fam. 

Pada perlawanan kali ini, Geek Fam telah mendominasi kedua-dua perlawanan sejak dari awal lagi. Game play dan line-up yang digunakan oleh Geek Fam ternyata dapat menumbangkan pasukan Harimau Putih itu. Geek Fam yang menggunakan dua marksman (Wanwan dan Karrie) pada game ke-2 nampaknya membuahkan hasil positif. MVP pada kedua-dua game adalah Feekz. Dia membantu mengeluarkan damage yang sangat besar bagi pasukan Geek Fam. 

Ozoraveki sewaktu temubual bersama pengulas menyatakan pasukan Geek Fam telah bersedia untuk perlawanan di final esok. Dia menyatakan teamnya telah berlatih dengan bersungguh sungguh dan ingin bergelar juara sekali lagi untuk MPL MY/SG Musim 5. 

Maka dengan ini, berakhir lah hari pertama MPL MY/SG Musim 5. Jika sebelum ini, dalam satu posting di Facebook oleh eGG Network, rata-rata pengulas memilih Resurgence sebagai juara MPL MY/SG kali ini, adakah perlawanan hari ini telah mengubah kenyataan tersebut? Pastikan anda semua menyaksikan perlawanan penentuan pada hari esok. 

Share: